De NVvK zoekt een HOOFDredacteur voor het Sistrum. Meer weten? Klik HIER!

Katten houden

Wat moet ik weten als ik een kat neem?

post in de brievenbus

Wat je je moet afvragen:

  • Heb ik genoeg tijd?
  • Hoe zit het met de verzorging?
  • Laat ik mijn kat naar buiten?
  • Wat doe ik in vakanties?
  • Met welke kosten moet ik rekening houden?

Heb ik genoeg tijd?

Dit is een vraag die wat ‘soul searching’ vraagt. Het goede nieuws is dat katten hele zelfstandige dieren zijn, die over het algemeen goed alleen thuis kunnen blijven als het baasje aan het werk is. Wel is het verstandig om goed na te denken over welk ras je kiest, want het ene ras is daar beter in dan het andere ras. Ook wordt doorgaans aan geraden om twee katten te nemen, zeker als je veel van huis bent, zodat de katten gezelschap hebben aan elkaar.

Hoe zit het met de verzorging?

Natuurlijk komt er bij het hebben van een kat enige verzorging kijken. Waar moet je dan aan denken?

Eten: Sommige katten gedijen goed als ze de hele dag brokjes tot hun beschikking hebben, terwijl anderen het beter doen als ze tweemaaldaags een afgewogen hoeveelheid krijgen. Er zijn ook voerautomaten op de markt die automatisch voeren op gezette tijden. Er zijn tal van merken kattenvoeding op de markt, van brokjes tot blikvoeding tot vers vlees. Vraag de fokker welk voer het kitten gewend is, en begin daar sowieso de eerste tijd mee. Daarna kun je, indien gewenst, (langzaam) overstappen op iets anders. Dierenspeciaalzaken kunnen je vaak goed informeren over de voor- en nadelen van verschillende soorten en merken voer.

Drinken: Katten zijn van nature doorgaans geen goede drinkers. Het kan daarom helpen om een waterfonteintje neer te zetten, want dit stimuleert het drinken. Heb je geen drinkfontein, ververs het water dan in elk geval dagelijks.

Kattenbak verschonen: Afhankelijk van welk grit je gaat gebruiken, moet je elke dag of elke week de kattenbak verschonen. Bij een ‘gewone’ korrel moet je elke week (of soms vaker, dat ligt ook een beetje aan de kat) de bak leeggooien en het grit vervangen. Kies je voor een goede klontvormende korrel, dan volstaat het doorgaans om elke dag of om de dag de kattenbak te scheppen, en ééns in de paar weken al het grit vervangen. Er zijn ook kattenbakken die dit automatisch doen (robotkattenbakken) of bakken met een zeef, die dit makkelijker maken. Laat je daarover informeren bij een dierenspeciaalzaak.

 Vachtverzorging: Niet ieder ras heeft dezelfde hoeveelheid vachtverzorging nodig. Laat je daarover informeren door de fokker. Er zijn ook speciale trimsalons voor katten, die de vacht kunnen verzorgen of je kunnen informeren over de beste vachtverzorging voor jouw kat.

 Nageltjes knippen: Dit kan prettig zijn, maar is niet bij iedere kat nodig. De meeste trimsalons bieden dit ook aan als service, dit geldt ook voor sommige dierenartsen.

Laat ik mijn kat naar buiten?

Een vraag die over het algemeen vaak veel discussie oplevert. Sommige mensen zijn er van overtuigd dat het beter is voor een kat om vrij buiten te kunnen lopen, terwijl anderen daar fel op tegen zijn.

Als je kiest voor een raskat is de kans vrij groot dat de fokker van de kat zal afraden, of zelfs contractueel zal verbieden, om de kat los buiten te laten lopen. Zij zijn van mening dat de huidige maatschappij simpelweg niet meer geschikt is voor katten om overal vrij buiten te kunnen lopen. De NVvK deelt deze mening. Gevaren van vrij buiten lopen zijn bijvoorbeeld:

* Het verkeer
* Diefstal
* Kattenhaters
* Verwonding of besmetting door vechtpartijen met andere katten

Er zijn tegenwoordig uitstekende systemen op de markt om je tuin of balkon op een katvriendelijke manier af te zetten. Daardoor kan de kat wel in de tuin, maar niet uit de tuin. Hij kan dan dus veilig genieten van de buitenlucht, zonder de risico’s van het vrij buiten lopen. Laat je daarover informeren door de fokker, of zoek op internet naar manieren om je buitenruimte af te zetten.

 Wat doe ik in vakanties?

Als je met vakantie gaat zijn er verschillende opties.

De kat(ten) meenemen: Er zijn tegenwoordig veel hotels en bungalowparken waarbij het is toegestaan om huisdieren mee te nemen. Of dit verstandig is hangt waarschijnlijk vooral je kat af. Als je kat nieuwe omgevingen erg spannend vindt, of niet houdt van lange autoritten dan is het maar de vraag of het een succesvolle ervaring wordt. Bij reizen met het vliegtuig, of kampeervakanties wordt dit natuurlijk iets ingewikkelder. Denk er ook aan dat voor sommige landen bepaalde vaccinaties verplicht zijn voor je de kat de grens mee over mag nemen. Je dierenarts kan je daar meer over vertellen.

Oppas aan huis: Een alternatief is dat vrienden of bekenden langs komen om voor de kat te zorgen. Het fijnste is dan als zij minimaal elke dag even komen kijken of er nog voldoende voer en water is, en om de kat wat aandacht te geven. Er zijn tegenwoordig ook veel betaalde huisdierenoppasdiensten te vinden.

Pension: Dan is er nog de optie van een pension. In plaats van oppas aan huis, breng je de kat naar een opvanglocatie waar hij gedurende je vakantie verzorgd wordt. Denk er aan dat in dat geval de vaccinaties up to date zullen moeten zijn. Het pension kan je daar meer over vertellen.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

De vraag wat het allemaal precies gaat kosten is niet zonder meer te beantwoorden. Dit ligt aan een heleboel factoren: van voer tot een kattenbak of krabpaal, je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Daarom hieronder alleen een lijstje van de dingen om rekening mee te houden. Zo kun je zelf een inschatting maken van de totale kosten.

Eenmalige aanschaf

  • De kat zelf
  • Een kattenbak
  • Een krabpaal
  • Speelgoed
  • Eventueel een waterfontein en voerautomaat
  • Afzetting voor tuin of balkon

Terugkerende kosten

  • Vaccinaties
  • Ontworming en ontvlooiing
  • Kattenbakkorrels
  • Dierenarts kosten
  • Voer en snacks

Huisdierenverzekering

Je kunt er ook voor kiezen om je kat te verzekeren voor dierenartskosten. Er zijn verschillende maatschappijen die een huisdierenverzekering aanbieden. Kijk daarbij goed in de voorwaarden, want de ene verzekering dekt meer dan de andere, en het eigen risico dat er aan verbonden is kan ook verschillen. 

 

Over de auteur

Mirjam Smit | Voorzitter

Mirjam Smit is kattevriend is hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin.En met veel plezier draagt zij haar opgedane kennis over.

Nieuwste berichten

Op zoek naar een kitten

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Op zoek naar een kitten Wat je je moet afvragen: Bij welke fokker koop ik een kitten? Bij welke fokker koop ik géén kitten? Bij welke fokker koop ik een kitten? Als je weet voor welk kattenras je wilt gaan ben je er nog niet....

Gezondheidstesten als je een raskat koopt

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Gezondheidstesten als je een raskat koopt Wat moet je weten? Gezondheidsreglement NVvK Verplichte testen Optionele testen Gezondheidsreglement NVvK Fokkers die aangesloten zijn bij de NVvK fokken volgens de richtlijnen uit...

Raskat of huis-tuin-en-keukenkat?

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Raskat of htk? Waar zit het verschil? Aanschaf Uiterlijk en karakter Aanschaf In aanschaf is een raskat over het algemeen duurder dan een huis-tuin-en-keukenkat, of htk. Die laatste worden vaak voor een klein bedrag of soms...