De NVvK zoekt een HOOFDredacteur voor het Sistrum. Meer weten? Klik HIER!

Katten houden

Op zoek naar een kitten

post in de brievenbus

Wat je je moet afvragen:

  • Bij welke fokker koop ik een kitten?
  • Bij welke fokker koop ik géén kitten?

Bij welke fokker koop ik een kitten?

Als je weet voor welk kattenras je wilt gaan ben je er nog niet. Nu nog de zoektocht naar een goede fokker waar je een kitten kunt gaan kopen.

Als je kiest voor een fokker die is aangesloten bij de NVvK weet je een paar dingen zeker:

* Er wordt gefokt volgens de hoge standaarden die de NVvK hanteert
* De kittens verhuizen in het bezit van een NVvK-stamboom
* Kittens die verhuizen zijn volledig gevaccineerd, gechipt en ontwormd. Ze zijn minimaal 13 weken oud.

Goede fokkers beantwoorden over het algemeen graag vragen. Ze zijn trots op hun ras, en op hun katten en als je vraagt naar testresultaten zullen zij daar niet moeilijk over doen. Een goede fokker heeft liefde voor zijn dieren en passie voor het ras dat hij fokt.  

Bij welke fokker koop ik géén kitten?

Hoewel alle kittens natuurlijk schattig zijn, zijn er toch ook fokkers waar je zeker geen kitten zou moeten willen kopen. Wat zijn daarvoor bijvoorbeeld signalen?

* Er worden allerlei verschillende rassen gefokt: Een goede fokker fokt om het ras te verbeteren en te behouden, en niet om simpelweg kittens te produceren en katten te vermeerderen. Een goede fokker heeft daarom één, of hooguit twee (verwante) rassen waar mee gefokt wordt.

* De katten worden in kooitjes gehouden: Bij de meeste fokkers zijn de (fok)katten gewoon onderdeel van het gezin. Zij leven waar het gezin leeft. Hooguit is er een scheiding tussen poezen en kater(s) om ongewenste nestjes te voorkomen, maar ook de kater(s) woont dan in een comfortabele ruimte en heeft contact met zijn mensen. Fokkers die hun katten in kooien houden, hebben niet het welzijn van hun dieren hoog in het vaandel staan. Ook maakt dit dat de katten, en de kittens, minder goed of niet gesocialiseerd zullen zijn.

* Er kunnen geen testresultaten worden getoond: Een goede fokker zal de testresultaten graag met je delen, sommigen geven zelfs een kopie van de testresultaten. Als er moeilijk wordt gedaan over het inzien van de testresultaten, of er wordt geclaimd ‘dat dit niet nodig is omdat het zo’n gezond ras is waar geen ziektes bij voorkomen’ dan is dat meestal geen goed teken. Het minimale wat je mag verwachten is dat wordt getest op overdraagbare aandoeningen zoals Fiv en Felv, maar een verantwoord fokker wil zelf ook weten of hij met gezonde dieren aan het fokken is, en zal dus over het algemeen op meer aandoeningen testen. 

* De kittens worden zonder stamboom verkocht: Een fokker en liefhebber van het ras zal belang hechten aan de stamboom van de kittens. Als een fokker kittens zonder stamboom verkoopt zal dit een reden hebben: de ouders hebben bijvoorbeeld geen stamboom, of de fokker wil zich niet houden aan de (gezondheids)eisen die door de vereniging worden gesteld. Een stamboom kost slechts 11 euro, dus laat je ook niet vertellen dat dit is om kosten te besparen.

* De kittens ogen ziek: Koop nooit een ziek kitten. Punt. Dat is erg onverstandig. Zelfs de beste fokker heeft wel eens een nestje dat ziek wordt, want dat kan iedereen overkomen. Maar een goede fokker zal zijn kittens bij zich houden tot ze helemaal beter zijn. Bij twijfel: doe het niet. Met een beetje pech sta je binnen de kortste keren voor allerlei medische kosten waar je niet op zit te wachten, en in het ergste geval overleeft het kitten het niet.

* Je hebt de neiging om de kittens te willen redden: Soms komen mensen bij een fokker, waar van alles niet klopt en waarbij hun hele onderbuikgevoel zegt dat het foute boel is. En toch kopen ze dan een kitten, omdat ze het kitten ‘uit de situatie wilden redden’. Een heel logisch gevoel, maar als iedereen kittens blijft redden uit handen van foute fokkers, worden die fokkers gefaciliteerd en zullen zij doorgaan met wat ze aan het doen zijn. Hoe sneu dus ook: laat het kitten zitten, en zoek verder naar een goede fokker.

Een goede vuistregel is: als je het niet vertrouwt, doe het niet!

 

Over de auteur

Mirjam Smit | Voorzitter

Mirjam Smit is kattevriend in hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin. Met veel plezier zet zij zich in voor de vereniging, onder meer door het organiseren van de shows van de NVvK.

Nieuwste berichten

Gezondheidstesten als je een raskat koopt

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Gezondheidstesten als je een raskat koopt Wat moet je weten? Gezondheidsreglement NVvK Verplichte testen Optionele testen Gezondheidsreglement NVvK Fokkers die aangesloten zijn bij de NVvK fokken volgens de richtlijnen uit...

Raskat of huis-tuin-en-keukenkat?

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Raskat of htk? Waar zit het verschil? Aanschaf Uiterlijk en karakter Aanschaf In aanschaf is een raskat over het algemeen duurder dan een huis-tuin-en-keukenkat, of htk. Die laatste worden vaak voor een klein bedrag of soms...

Wat moet ik weten als ik een kat neem?

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Wat moet ik weten als ik een kat neem? Wat je je moet afvragen: Heb ik genoeg tijd? Hoe zit het met de verzorging? Laat ik mijn kat naar buiten? Wat doe ik in vakanties? Met welke kosten moet ik rekening houden? Heb ik genoeg...