De NVvK zoekt een HOOFDredacteur voor het Sistrum. Meer weten? Klik HIER!

Katten houden

Raskat of htk?

post in de brievenbus

Waar zit het verschil?

  • Aanschaf
  • Uiterlijk en karakter

Aanschaf

In aanschaf is een raskat over het algemeen duurder dan een huis-tuin-en-keukenkat, of htk. Die laatste worden vaak voor een klein bedrag of soms gratis weggegeven. Kies je voor een raskat dan moet je denken aan een aanschafprijs die, afhankelijk van het ras, ligt tussen de 750 en 1500 euro.

Daarbij geldt wel dat raskatten met stamboom volledig zijn ingeënt, gechipt en ontwormd. Ook hebben de ouders de nodige gezondheidsonderzoeken gehad. Voor huis-tuin-en-keukenkatten geldt dit over het algemeen niet. 

Uiterlijk en karakter

Als je kiest voor een bepaald ras, kies je daarmee voor de specifieke eigenschappen van dat ras. Dat betekent bijvoorbeeld bij een Maine Coon dat je kiest voor een grote kat, bij een Siamees voor een kat met points-aftekening en bij een Bengaal voor een kat met vlekken.

Naast het uiterlijk is ook het karakter iets waarin kattenrassen behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Zo zijn Brits Kortharen over het algemeen rustig en zachtaardig, waar Turkse Angora’s juist heel energiek kunnen zijn. Hoewel er tussen individuele katten natuurlijk wat verschil in karakter kan zitten, weet je over het algemeen waar je voor kiest bij een bepaalde raskat.

Bij huis-tuin-en-keukenkatten is dit onvoorspelbaarder. Een kat zal altijd iets meekrijgeen van het karakter van de ouders, maar bij veel huis-tuin-en-keukenkatten zijn niet beide ouders bekend. En ook al zijn beide ouders wel aanwezig, dan is toch vaak de voorgeschiedenis onbekend, aangezien deze katten geen stamboom hebben. Dit maakt dat over het karakter van een huis-tuin-en-keukenkat niet in zijn algemeenheid iets gezegd kan worden: dat is bij iedere kat toch weer een verrassing. 

 

Over de auteur

Mirjam Smit | Voorzitter

Mirjam Smit is kattevriend is hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin.En met veel plezier draagt zij haar opgedane kennis over.

Nieuwste berichten

Op zoek naar een kitten

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Op zoek naar een kitten Wat je je moet afvragen: Bij welke fokker koop ik een kitten? Bij welke fokker koop ik géén kitten? Bij welke fokker koop ik een kitten? Als je weet voor welk kattenras je wilt gaan ben je er nog niet....

Gezondheidstesten als je een raskat koopt

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Gezondheidstesten als je een raskat koopt Wat moet je weten? Gezondheidsreglement NVvK Verplichte testen Optionele testen Gezondheidsreglement NVvK Fokkers die aangesloten zijn bij de NVvK fokken volgens de richtlijnen uit...

Wat moet ik weten als ik een kat neem?

<terug naar Een Kat HebbenKatten houden Wat moet ik weten als ik een kat neem? Wat je je moet afvragen: Heb ik genoeg tijd? Hoe zit het met de verzorging? Laat ik mijn kat naar buiten? Wat doe ik in vakanties? Met welke kosten moet ik rekening houden? Heb ik genoeg...