Fokken
Help ik heb kittens
Wat erbij komt kijken:
- Nest aanmelden
- Ontwormen
- Chippen
- Vaccineren
- Rabies
- Stambomen aanvragen
- Verhuizen
Gefeliciteerd! Je poes is bevallen en je hebt een hopelijk gezond nestje kittens liggen. Hoe gaat het nu verder?
Nest aanmelden
Binnen tien dagen na de geboorte moet je melding doen van de geboorte bij de vereniging. Hierbij vemeld je hoeveel kittens er geboren zijn en wie de ouderdieren zijn.
Ontwormen
De kittens moeten met 4, 6, 8 en 12 weken ontwormd worden. Dit kan met een ontwormingsmiddel dat je bij de dierenarts aanschaft. Van sommige merken moet je drie dagen achter elkaar een pilletje geven, andere merken bestaan maar uit één dosis. Laat je goed informeren bij de dierenarts over welk middel je geeft en welke dosis. Ontwormen is bij kittens niet optioneel: nagenoeg alle kittens hebben op jonge leeftijd wormen. Deze krijgen ze mee van de moederpoes. Het is dus belangrijk om het ontwormingsschema goed te volgen. Vanaf 12 weken moeten ze daarna, tot ze 1 jaar oud zijn, nog elke maand ontwormd worden. Daarna kan je ééns per drie maanden aanhouden.
Chippen
Bij de NVvK is het, om stambomen te krijgen, verplicht om de kittens te chippen. Chippen kan al vanaf een vrij jonge leeftijd. Sommige mensen vinden dit lastig, omdat het een relatief grote naald is en een relatief klein kitten. De ervaring leert dat jonge kittens echter nauwelijks last hebben van dit soort prikjes. Ze ondergaan het, en zijn het een paar minuten later weer vergeten. Wij raden fokkers aan om de kittens te laten chippen op een leeftijd van 9 weken, gelijktijdig met de eerste vaccinatie. Vergeet ook niet om de chip te registreren! Laat dit niet aan de nieuwe baasjes over, want de ervaring leert dat dit nogal eens vergeten wordt. Zorg er dus als fokker zelf voor dat de chip bij een databank wordt geregistreerd.
Vaccineren
De belangrijkste vaccinaties die wij aan katten geven zijn voor kattenziekte, en niesziekte.
Kattenziekte is een zeer ernstige, besmettelijke ziekte waaraan met name kittens en katten met een slechte weerstand kunnen overlijden. Niesziekte is vergelijkbaar met een neusverkoudheid, maar kan bij katten ook ernstige of chronische klachten geven, die in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.
Het is daarom belangrijk om een goed vaccinatieschema aan te houden, wat er als volgt uit ziet:
9 weken | Kattenziekte en Niesziekte |
12 weken | Kattenziekte en Niesziekte |
1 jaar | Kattenziekte en Niesziekte |
2 jaar | Niesziekte |
3 jaar | Niesziekte |
4 jaar | Kattenziekte en Niesziekte |
Vanaf 4 jaar geldt: ieder jaar een vaccinatie tegen Niesziekte, iedere drie jaar een vaccinatie tegen Kattenziekte en Niesziekte.
Rabiës
Mocht er een kitten naar het buitenland verhuizen, of mocht je van plan zijn je kitten mee te gaan nemen naar het buitenland voor bijvoorbeeld shows, dan is een vaccinatie tegen Rabiës verplicht. Deze kan gegeven worden op een leeftijd van 12 weken. Het duurt daarna drie weken voor het kitten de grens mag oversteken.
Stambomen aanvragen
Zodra je de namen van de kittens weet kun je stambomen voor ze aanvragen. Wij raden aan om dit te doen als de kittens hun eerste enting en chip hebben gehad, als ze negen weken oud zijn. Je kunt daarbij ook direct eigendomsbewijzen aanvragen. Stambomen moeten worden aangevraagd vóór de kittens zestien weken oud zijn.
Verhuizen
De kittens mogen verhuizen zodra zij de leeftijd van drie maanden hebben bereikt. Ze moeten dan wel minimaal één kilo wegen. Het is bij de NVvK verplicht om kittens volledig gevaccineerd, gechipt en ontwormd te laten verhuizen.
Over de auteur
Mirjam Smit | Voorzitter
Mirjam Smit is kattevriend in hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin. Met veel plezier zet zij zich in voor de vereniging, onder meer door het organiseren van de shows van de NVvK.