De NVvK zoekt een HOOFDredacteur voor het Sistrum. Meer weten? Klik HIER!

Show

Mag mijn huiskat ook mee?

post in de brievenbus

Huiskatten op een kattenshow

  • Alle katten zijn welkom
  • Een huiskat heeft geen rasstandaard
  • Huiskattenklasse

Alle katten zijn welkom

Alle katten zijn welkom op show! Dus het korte antwoord is: ja, ook huiskatten mogen mee naar show. Maar er is wel een verschil tussen het showen van raskatten, en het showen van huiskatten.

Een huiskat heeft geen rasstandaard

Een raskat wordt namelijk beoordeeld aan de hand van de zogenaamde ‘rasstandaard’. Voor elk ras staat in die rasstandaard beschreven waar het ras aan moet voldoen: bijvoorbeeld een lange staart of juist een korte, ronde ogen of juist ovalen, grote puntige oren of juiste kleine ronde oortjes. En uiteraard staan er dingen in over de lengte van de vacht, de kleuren en patronen, en over wat wel of juist niet gewenst is bij dat ras.

Zo’n rasstandaard is er voor de huiskat natuurlijk niet. Er is namelijk niet één huiskat, huiskatten zijn er in alle soorten en maten: groot en klein, langharig en kortharig. En dat maakt ze ook zo leuk: alles kan en mag.

Huiskattenklasse

Toch worden er zeker wel huiskatten geshowd op onze shows. Wij hebben daarvoor de huiskattenklasse. De huiskattenklasse heeft ook een prijs voor de beste huiskat, en een huiskat krijgt aan het einde van de show ook gewoon een oorkonde mee naar huis. Omdat de keurmeester niet kan kijken naar een rasstandaard, zal hij bij een huiskat kijken naar andere dingen: bijvoorbeeld naar hoe goed de kat verzorgd is en of hij zich prettig voelt.

Al met al kan het showen met een huiskat ook een erg leuke ervaring zijn!

Over de auteur

Mirjam Smit | Voorzitter

Mirjam Smit is kattevriend in hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin. Met veel plezier zet zij zich in voor de vereniging, onder meer door het organiseren van de shows van de NVvK.

Nieuwste berichten

Jubileumshow NVvK

Show Jubileumshow NVvK   Op 4 september 2022 organiseerde de NVvK ter ere van haar 60-jarig bestaan een jubileumshow in Rotterdam. Het was een zeer geslaagde show met prachtige katten. Er waren specials voor Somali & Abessijn, Siberische Kat & Neva...

Showreglementen & tarieven

<terug naar ShowShow Showreglement & tarieven Reglementen en tarieven Het showreglement van de NVvK Inschrijven Tarieven Eigen sturdi meebrengen Vragen over show? Het showreglement van de NVvK Op de shows van de Nederlandse Vereniging van Kattevrienden is ons...

Voor het eerst naar show

<terug naar ShowShow Voor het eerst naar show Wat erbij komt kijken: De voorbereidingen Veterinaire keuring Verblijf op de show De keuring Prijzen Afgelopen De voorbereidingen Voor je naar show gaat is het belangrijk om de katten ‘showklaar’ te maken. In elk geval...