De NVvK zoekt een HOOFDredacteur voor het Sistrum. Meer weten? Klik HIER!

Fokken

Catteryregistratie – hoe werkt het?

 

 

post in de brievenbus

Catteryregistratie

  • Een catterynaam registreren
  • De CCR
  • Afgewezen, wat nu?
  • Kies je naam
  • De spelregels 

Een catterynaam registreren
Als je raskatten wilt gaan fokken met stamboom heb je een geregistreerde catterynaam nodig. De naam van je cattery komt op de stamboom altijd voor of achter de naam van je kitten te staan. Als je catterynaam bijvoorbeeld Kattevrienden zou zijn wordt het dan Minoes van Kattevrienden, of Kattevrienden Minoes. Op die manier is altijd te achterhalen van welke fokker een kitten afkomstig is.

De CCR
De NVvK is, net als alle andere onafhankelijke kattenverenigingen in Nederland, aangesloten bij de Stichting Centrale Cattery Registratie, oftewel de CCR. De CCR houdt een database bij waarin alle cattery’s worden geregistreerd. Zij controleren bij een nieuwe aanvraag of de gevraagde catterynaam al bestaat, of dat er al een catterynaam is die erg veel lijkt op de gevraagde naam.

De NVvK heeft zelf geen invloed op de beslissing van de CCR. De NVvK kan wel vooraf een check doen om te zien of een naam al bestaat, maar de beoordeling van de vraag of een naam te veel lijkt op een al bestaande naam ligt bij de CCR.

Over het algemeen duurt het maximaal zes weken voor de CCR uitsluitsel geeft. Registratie van een catterynaam bij de CCR kost 25 euro.

Afgewezen, wat nu?
Als alle namen die je hebt opgegeven zijn afgewezen, krijg je daarover bericht van onze ledenadministratie. Je kunt dan een aantal nieuwe namen verzinnen, die opnieuw ter beoordeling worden voorgelegd aan de CCR. Een herbeoordeling kost over het algemeen minder tijd. Je kunt net zo lang namen opgeven tot er uiteindelijk één wordt goedgekeurd. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. 

Kies je naam
Ga je een catterynaam aanvragen, neem dan het volgende in overweging.

Meer namen = meer kans
Om de kans zo groot mogelijk te maken dat één van je namen wordt goedgekeurd raden we je aan om zes namen op te geven. Zet je favoriete naam bovenaan, en je minst favoriete onderaan. De eerste naam die mag, wordt goedgekeurd.

Unieke naam
Zoals aangegeven moet een naam uniek zijn. Dat betekent niet alleen dat niet twee verschillende mensen de naam Kattevrienden kunnen registreren, maar ook dat een naam die daar teveel op lijkt wordt afgewezen. Kattefrienden, Kattenvrienden, Kattevriend of Van Kattevrienden zal dus ook worden afgewezen. Geef dus een aantal namen op die van elkaar verschillen.

Naam voor het leven
In principe kies je je catterynaam voor het leven. Denk dus heel goed na voor je een naam kiest, want als je éénmaal kittens hebt gefokt is het in principe niet meer mogelijk om van naam te veranderen. 

De spelregels
De CCR heeft een aantal spelregels voor het registreren van catterynamen.

* Een catterynaam blijft verbonden aan een persoon tot 20 jaar nadat die persoon is gestopt met fokken;
* Een catterynaam kan maar geregistreerd staan op één persoon;
* Het is mogelijk om als huisgenoten beide een catterynaam te registreren. Voorwaarde hiervoor is wel dat je beide een ander ras fokt.

 

Heb je nog vragen over het aanvragen van een catterynaam? Neem dan contact op met info@kattevrienden.nl 

 

Over de auteur

Mirjam Smit | Voorzitter

Mirjam Smit is kattevriend in hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin. Met veel plezier zet zij zich in voor de vereniging, onder meer door het organiseren van de shows van de NVvK.

Nieuwste berichten

Gezondheidstesten bij raskatten

<terug naar FokkenFokken Gezondheidstesten bij raskatten Wat erbij komt kijken: Gezondheidstesten bij raskatten Inventarisatie gezondheidskenmerWelke testen zijn bij de NVvK verplicht? Welke tests raden wij nog meer aan? Gezondheidstesten bij raskatten De NVvK...

Help! Ik heb kittens

<terug naar FokkenFokken Help ik heb kittens Wat erbij komt kijken: Nest aanmelden Ontwormen Chippen Vaccineren Rabies Stambomen aanvragen Verhuizen Gefeliciteerd! Je poes is bevallen en je hebt een hopelijk gezond nestje kittens liggen. Hoe gaat het nu verder?...

Ik wil beginnen met raskatten fokken

<terug naar FokkenFokken Ik wil beginnen met raskatten fokken Wat erbij komt kijken: Kies je ras Fokdoel Advies Kater uitzoeken Vereniging Testen Op naar je eerste nestje Kies je rasAls je overweegt om raskatten te gaan fokken ga ik er eigenlijk een beetje vanuit...