De NVvK zoekt een HOOFDredacteur voor het Sistrum. Meer weten? Klik HIER!

Veelgestelde vragen over FOKKEN

Ik heb een kat gekocht zonder stamboom. Kan ik alsnog een stamboom aanvragen?

Alleen de fokker van een kat kan een stamboom aanvragen. Dit kan alleen als ook beide ouders een stamboom hebben, als de fokker een geregistreerde cattery heeft en als hij voldoet aan de overige vereisten voor het aanvragen van stambomen. Het is dus voor jou als kittenkoper niet mogelijk om achteraf zelf alsnog een stamboom aan te vragen.

Mijn katten hebben geen stamboom maar ze zijn écht raszuiver, kan ik toch stambomen aanvragen voor de kittens?

Stambomen aanvragen voor kittens kan alleen als beide ouders een stamboom hebben. Dit is dus niet mogelijk.

Ik wil graag stambomen aanvragen voor mijn nestje kittens, maar ik ben nog geen lid. Wat kan ik doen?

Om stambomen te kunnen aanvragen voor een nest kittens moet je al lid zijn van de vereniging ten tijde van de dekking. Als je nu nog geen lid bent, ben je dus voor dit nest te laat. Als je nu lid wordt en een catterynaam registreert, kun je voor je volgende nestje wel stambomen aanvragen.

Waar moet ik aan voldoen als ik stambomen wil aanvragen?

Je moet in elk geval fokkerlid bij ons zijn en een geregistreerde cattery hebben. Daarnaast moeten de ouderdieren erkende stambomen hebben en een aantal gezondheidstests hebben ondergaan. Lees hierover meer in het stamboekreglement. 

Hoe lang duurt het voor ik de stambomen in huis heb?

Wij streven ernaar dat de stambomen binnen drie weken na de aanvraag in huis zijn. Dit kan door omstandigheden of grote drukte soms langer duren.

Hoe oud moet mijn poes zijn voor ze voor het eerst een nestje mag krijgen?

Wij raden aan een poes niet te laten dekken voor ze één jaar oud is. 

Wat kosten stambomen?

De actuele tarieven vind je HIER.

Ik verkoop maar 1 kitten uit mijn nest voor de fok en de rest niet. Is het ook mogelijk om alleen voor dat ene kitten een stamboom aan te vragen?

Nee, dat is niet toegestaan. Het is de bedoeling om voor alle kittens een stamboom aan te vragen. Het is niet  toegestaan om kittens zonder stamboom te verkopen.

Veelgestelde vragen over TITELREGISTRATIE

Welke titels zijn er te behalen?

Informatie over alle te behalen titels vindt je hier.

Wie kan een titel registreren bij de NVvK?

Je kunt een titel registreren bij de NVvK als je lid bent (fokkerlid of algemeen lid) en als je de eigenaar bent van de kat.

Kan ik een titellint bestellen bij de registratie?

Dat kan, voor iedere titel heeft de NVvK een mooi lint. Een lint kost € 12,50.

Wat kost de registratie?

De titelregistratie zelf is gratis voor leden in Nederland. Voor leden uit het buitenland vragen we in verband met portokosten een kleine bijdrage. Je krijgt een titelcertificaat thuisgestuurd.

 

De actuele tarieven vind je HIER.

Wat heb ik aan kampioensregistratie?

Om de titels van ouderdieren op de stambomen van de kittens te laten vermelden is het nodig om een titelcertificaat aan te vragen. 

Kan ik alleen punten registreren die ik op NVvK-shows heb behaald?

Alle punten die zijn behaald op een onafhankelijke shows is binnen- en buitenland kunnen worden gebruikt om een titel te registreren bij de NVvK. Daarop is één uitzondering: van een dubbelkeuring in Duitsland (doppelbewertung) telt slechts één van de behaalde punten mee.
Ook CAC-punten behaald op Fifé-shows tellen mee voor de titel.

 

Veelgestelde vragen over NVvK SHOWS

Hoe oud moet mijn kat zijn om mee te mogen doen?

Kittens mogen vanaf de leeftijd van 3 maanden meedoen. Er is geen maximumleeftijd.

Kan ik de show ook bezoeken zonder mee te doen?

Dat kan, de show is voor publiek geopend vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. Entree is gratis voor leden van de NVvK.

Moet ik een eigen sturdi meebrengen?

De NVvK is in principe een show met alleen sturdi’s. Wil je toch gebruik maken van een verenigingskooi, dan kan dit tegen een meerprijs. Er zijn beperkt verenigingskooien beschikbaar. Geef bij inschrijving aan dat je gebruik wilt maken van een verenigingskooi.

Kan ik naast iemand zitten die ik ken?

Je kunt bij het inschrijven aangeven naast wie je wilt zitten. Het inschrijfbureau probeert daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Het is niet mogelijk om naast elkaar te zitten als één persoon gebruik maakt van een verenigingskooi en de ander een eigen sturdi meebrengt.

Wat kost het om te showen?

De actuele tarieven vind je HIER.

Kan ik ook met mijn hele nest naar show komen?

Dat kan. Er is een nestklasse, waarbij het gehele nest wordt beoordeeld. Hiervoor dient het nest uit minimaal drie kittens te bestaan. Je kunt de kittens die in de nestklasse worden uitgebracht ook nog inschrijven voor een individuele keuring. Ook voor kittens in de nestklasse geldt dat zij de minimumleeftijd van drie maanden moeten hebben bereikt.

Mag de moederpoes dan gratis mee?

Als de moederpoes alleen meekomt om de kittens gezelschap te houden mag zij gratis mee. Als de moederpoes tevens gekeurd wordt moet daarvoor het gewone inschrijfgeld worden betaald.

Waar wordt op gelet bij de toegangskeuring?

Bij de toegangskeuring wordt in het paspoort gekeken of de entingen geldig zijn. Ook wordt de chip uitgelezen.
Er wordt bovendien gekeken naar de algehele gezondheid van de kat. Ziek ogende katten of zichtbaar zwangere katten worden niet toegelaten. Daarnaast wordt uiteraard gekeken naar de aanwezigheid van vlooien en parasieten. 

Uitgebreide informatie over de toegangskeuring en de entingen lees je in het showreglement.

Welke rassen mogen er meedoen?

Op shows van de NVvK worden rassen toegelaten die volgens de richtlijnen van de FNK een CAC-status hebben gekregen. Ook huiskatten mogen meedoen. Rassen die op grond van het Gezondheids- en Welzijnsreglement van de NVvK niet in aanmerking komen voor stambomen worden eveneens niet toegelaten op shows.

Veelgestelde vragen over Lidmaatschap

Wat kost lidmaatschap bij de NVvK per jaar?

De actuele tarieven vind je HIER.

 

Wat kost het (her)registreren van mijn catterynaam?

De actuele tarieven vind je HIER.

 

Mag ik met verschillende rassen fokken?

Ja dat mag, maar wij raden aan om dat alleen te doen met rassen die al onderling gekruist mogen worden, zoals de Brits Korthaar en de Brits Langhaar. Hiermee voorkom je dat per ongeluk een nestje met niet toegestane kruisingen geboren wordt.

 

Ik ben al lid van een andere vereniging, kan ik ook lid worden van de NVvK?

Je kunt bij zoveel verenigingen als je wilt algemeen lid zijn. Fokkerlid mag je maar bij één vereniging zijn.

Mogen er op één adres twee cattery's geregistreerd staan?

Dat mag, huisgenoten mogen in principe allemaal hun eigen cattery hebben. Dit is echter alleen toegestaan als door deze huisgenoten een ander ras wordt gefokt. Het is anders voor de vereniging niet meer te controleren welke kittens bij welke fokker horen.

Kwaliteit van raskatten waarborgen

De NVvK staat voor het verantwoord fokken van raskatten, waarbij de gezondheid en het welzijn van de katten voorop staan.