De NVvK zoekt een HOOFDredacteur voor het Sistrum. Meer weten? Klik HIER!

Hoe werkt het aanvragen van stambomen?

Om stambomen te kunnen aanvragen voor een nestje kittens, moet je fokkerlid zijn van de vereniging, en een geregistreerde catterynaam hebben. 

Nest aanmelden

Binnen tien dagen na de geboorte moet je melding doen van de geboorte bij de vereniging. Hierbij vemeld je hoeveel kittens er geboren zijn en wie de ouderdieren zijn. Daarvoor heb je de volgende gegevens van de ouderdieren nodig:

  • Stambomen
  • Als het je eigen kater is: eigendomsbewijs
  • Als het niet je eigen kater is: dekverklaring (download hier)
  • Titelcertificaten
  • Gezondheidstesten (Lees HIER meer over gezondheidstesten voor fokdieren)

Stambomen aanvragen

Zodra je de namen van de kittens weet kun je stambomen voor ze aanvragen. Wij raden aan om dit te doen als de kittens hun eerste enting en chip hebben gehad, als ze negen weken oud zijn. Wat heb je daarvoor nodig?

  • Chipbewijs van elk kitten
  • Bij witte kittens: een BAER-certficaat van elk kitten

Extra opties

Als je stambomen aanvraagt heb je nog twee extra opties:

Eigendomsbewijzen

Je kunt voor een kitten een eigendomsbewijs aanvragen. Dit is een certificaat dat op naam van de nieuwe eigenaar kan worden gezet. Veel kittenkopers vinden het leuk om zo’n certificaat te ontvangen, en voor kittens die de fok in gaan kan het nodig zijn voor de toekomst. Zo’n certificaat kost 5 Euro

Vermelding ‘niet voor de fok’

Als je niet wil dat een kitten later zal worden ingezet voor de fok kan je er voor kiezen om een vermelding ‘niet voor de fok’ op de stamboom te laten plaatsen. Zo’n vermelding kost 1 Euro. Wij raden iedereen aan om desondanks goede, contractueel vastgelegde afspraken te maken met kittenkopers over dit onderwerp, omdat wij geen invloed hebben op wat andere verenigingen doen met een dergelijke vermelding.