Stamboekprocedure in het kort

Onderstaande is een verkorte weergave van hetgeen in het Stamboekreglement van de NVvK is vastgelegd, die alleen is bedoeld als naslagwerk. Onderstaande tekst is dan ook niet bedoeld ter vervanging van het stamboekreglement en u kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Het fokken van een nestje

1. Indien u gebruik maakt van een buitendekking (dekking door een kater die niet van uzelf is) dient u samen met de eigenaar van de kater een dekkaterverklaring in te vullen. Deze verklaring kunt u downloaden van de website.

2. Het is bij de NVvK verplicht om een aantal gezondheidsonderzoeken te doen vóórdat de dekking plaatsvindt. Het gaat om de volgende onderzoeken:

  1. Een fiv/felv-test.
  2. Een onderzoek door een dierenarts waarbij wordt vastgesteld of sprake is van een navelbreuk.
  3. Voor katers: een onderzoek door een dierenarts waarbij wordt vastgesteld of beide teelballen zijn ingedaald.
  4. Voor witte katten: een BAER-test waarbij wordt vastgesteld of sprake is van (één- of tweezijdige) doofheid.

Als de kittens geboren zijn

3. Als uw poes bevallen is van een nestje dient u hiervan, binnen tien dagen na de geboorte, melding te maken bij het stamboeksecretariaat. Ook doodgeboren kittens dient u aan te geven.

4. Het melden van een nestje kunt u doen door het invullen van het formulier ‘Geboorteaangifte’ op de website.

5. U ontvangt van deze nestmelding een automatische bevestiging in uw mailbox. Controleer goed of alles klopt en geef eventuele onjuistheden zo snel mogelijk door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stambomen aanvragen

6. Stambomen kunnen worden aangevraagd tot uiterlijk vier maanden na geboorte van het nest.

7. Het aanvragen van stambomen kunt u doen door het invullen van het formulier ‘Stambomen aanvragen’ op de website. U ontvangt van deze aanvraag een automatische bevestiging in uw mailbox. Controleer goed of alles klopt en geef eventuele onjuistheden zo snel mogelijk door.

8. Tijdens de aanvraag wordt u gevraagd een aantal bescheiden te uploaden: 

  1. De dekkaterverklaring, indien u gebruik heeft gemaakt van een buitendekking, of een eigendomsbewijs van uw kater, indien u gebruik heeft gemaakt van uw eigen kater;
  2. Scans van de originele stambomen van beide ouders. Hierop mogen geen wijzigingen zijn aangebracht of dingen onleesbaar zijn gemaakt;
  3. Scans van de eventuele titelcertificaten van de ouders;
  4. Scans van de chipstickers van elk kitten;
  5. Een scan van de uitslagen van de onder punt 2 genoemde onderzoeken. Voor bepaalde rassen gelden aanvullende onderzoeken, lees dit na in het stamboekreglement;
  6. Bij witte kittens: een scan van de BAER-test van het kitten.

Niet voor de fok

9. Indien gewenst kan op de stamboom de tekst ‘Niet bestemd voor de fok’ worden geplaatst. Indien u dit wenst kunt u dit aangeven op het formulier ‘Stambomen aanvragen’

10. De NVvK raadt haar fokkerleden aan om, ook indien u deze tekst laat plaatsen, goede afspraken te maken met kittenkopers over het niet fokken met het betreffende kitten. Een vereniging mag bij een stamboomaanvraag namelijk ondanks vermelding van deze tekst niet weigeren om stambomen af te geven.

Verwerkingstijd

11. Het stamboeksecretariaat streeft ernaar om aanvragen binnen drie weken af te handelen. Dit kan soms langer duren door (onvoorziene) omstandigheden zoals ziekte of vakantie, of door grote drukte bij het stamboeksecretariaat.

12. Deze drie weken gaan lopen vanaf het moment dat de aanvraag volledig is en de betaling is ontvangen. Het is daarom belangrijk om de ontvangstbevestiging van uw aanvraag goed te controleren op eventuele fouten, en om te controleren of de bijlagen goed zijn geüpload.

13. In de ontvangstbevestiging vindt u tevens terug wat de kosten zijn voor de door u aangevraagde stambomen en op welk rekeningnummer u dit bedrag dient over te maken. U ontvangt daarvoor geen factuur.

Vragen

14. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met het Stamboeksecretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 06-83910896 (op werkdagen tussen 19.00 en 21.00 uur).

 

Met vriendelijke groet,

Stamboeksecretariaat N.V.v.K.